Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-z-pomaranczami

Zupa z dyni z pomarańczami

Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
żółta dynia o wadze około 3 kg
3 szklanki wywaru warzywnego
2 kawałki trawy cytrynowej
łyżka startego korzenia imbiru
2 listki laurowe
limetka
5 pomarańczy
pęczek świeżej bazylii
4 łyżeczki cukru
gałka muszkatołowa
6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy w kawałki, usuwamy nasiona i włóknisty środek. Ostrym nożem odcinamy skórkę. Wkładamy dynię do dużego garnka i dolewamy wywar. Z trawy cytrynowej zdejmujemy twarde wierzchnie liście, a środek dodajemy do dyni. Dodajemy też imbir i listki laurowe. Stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż dynia będzie miękka, przez 1/2 godziny mniej więcej. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy trawę cytrynową i listki laurowe. Kiedy dynia nieco przestygnie, miksujemy ją ręcznym blenderem, po czym przecieramy przez sitko. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Pomarańcze też myjemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z 2 wyciskamy sok, a pozostałe filetujemy, czyli ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z albedo, po czym wycinamy segmenty owoców spomiędzy białych membran. Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy. Do przetartej dyni dodajemy skórkę i sok z limetki, sok z pomarańczy, bazylię i cukier. Dolewamy tyle wody, żeby zupa miała odpowiadającą nam konsystencję - ja, na przykład, wolę rzadkie zupy. Stawiamy zupę znów na ogniu i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorącą zupę nalewamy do ogrzanych talerzy, na środku każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany i kilka cząstek pomarańczy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024