Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-dyni-Delii-Smith

Zupa z dyni Delii Smith

Wspaniała aksamitna zupa, doskonała w towarzystwie małych grzaneczek z bułki, smażonych na maśle. Dobra na mroźny dzień.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg dyni
oliwa z oliwek
duża cebula
łyżka masła
3 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka lub warzyw
1 i 1/2 szklanki tłustego mleka
gałka muszkatołowa
300 g sera gruyere lub fontina
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
garść siekanej natki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Dynię kroimy w kawałki, nie obierając jej, a za to wydłubując pestki i włóknisty środek. Każdy kawałek smarujemy oliwą, układamy na blasze do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na pół godziny. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż zacznie się złocić, po czym ogień zmniejszamy. Dusimy cebulkę bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez 20 minut. Wyjmujemy dynię z piekarnika i czekamy, aż trochę ostygnie, po czym ostrym nożem odcinamy miąższ od skórki. Wrzucamy kawałki dyni do uduszonej cebuli, wlewamy wywar i mleko, doprawiamy solą, pieprzem z młynka i szczyptą gałki muszkatołowej. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Ser kroimy w dość drobną kostkę. Zupę przelewamy do blendera (porcjami) i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko - zupa ma wtedy naprawdę jedwabistą konsystencję. Zupę mocno podgrzewamy, rozlewamy na talerze i do każdego wrzucamy kilkanaście małych kosteczek sera. Na środek każdej porcji kładziemy kleks śmietany, oprószamy siekaną natką i dajemy na stół.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024