Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-cukinii-z-ziolowa-posypka
Zupa z cukinii z ziołową posypką
Kremowa (choć bez śmietanki) zupa z cukinii. Jako ciekawy dodatek mamy tutaj rumiane chlebowe okruszki, wymieszane z ziołami i podprawione odrobiną czosnku.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
duża cebula
3 ząbki czosnku
1 kg cukinii
oliwa z oliwek
5 szklanek odtłuszczonego wywaru z kurczaka (lub z warzyw - dla wegetarian)
4 kromki tostowego chleba
mały pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
3 gałązki świeżego estragonu
sok z cytryny do smaku
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Cukinię myjemy, przycinamy końcówki z obu stron, kroimy w plasterki.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i 2/3 czosnku (reszta potrzebna będzie do posypki) i smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta, czyli jakieś 5 minut.
Dodajemy cukinię, dolewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż cukinia będzie zupełnie miękka - nie powinno to zająć więcej, niż 1/2 godziny. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy, aż będzie miała możliwie gładką konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i trzymamy w cieple, czyli na małym ogniu.
W tak zwanym międzyczasie kroimy chleb w drobną kostkę, bądź też rozkruszamy w rękach na grube okruchy (co na jedno wyjdzie).
Natkę, szczypiorek i estragon płuczemy, osuszamy i drobno siekamy - z estragonu bierzemy tylko listki, bo łodyżki są twarde.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy chleb i smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić. Dodajemy czosnek i smażymy chwilę, po czym dodajemy zioła i smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
Zupę tuż przed podaniem podprawiamy sokiem z cytryny, który cukinii zawsze dobrze robi.
Zupę nalewamy do ogrzanych miseczek i posypujemy łyżką posypki. Resztę grzaneczek podajemy osobno, żeby każdy mógł sobie dosypywać.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024