Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-brokulow-z-kozim-serem

Zupa z brokułów z kozim serem

Do tej kremowej, zimowej zupy możemy użyć dowolnego koziego sera - świetna jest z twarożkiem, bardziej wyrafinowana zaś z kozim camembertem. Możemy też pokroić twardy kozi ser w małą kostkę i wrzucić do zupy - też będzie pysznie.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 główki brokułów (około kilogram)
cebula
2 łyżki masła
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
2 szklanki tłustego mleka
gałka muszkatołowa
100 g koziego sera (dowolnego)
grzanki do podania (koniecznie!)

Opis przyrządzania:
Z główek brokułów odcinamy łodygi. Obieramy je z wierzchniej twardej skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. Różyczki brokułów też płuczemy i dzielimy na mniej więcej równe kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i łodygi brokułów i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy różyczki brokułów i smażymy jeszcze chwilę.
Wlewamy wywar i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy mniej więcej 10 minut, aż brokuły będą miękkie.
Zupę miksujemy - na mniej lub bardziej gładko, zależnie od upodobań - i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Kozi ser rozkruszamy lub kroimy w kostkę.
Zupę podgrzewamy, nalewamy do talerzy i od razu posypujemy serem. Podajemy z grzaneczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024