Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-Gewurztraminerem

Zupa z Gewurztraminerem

Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
5 żółtek
szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
szklanka (1/4 litra) wina Gewurztraminer
2 szklanki (1/2 litra) dobrego wywaru wołowego
5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Żółtka wlewamy do żaroodpornej miski i bardzo starannie mieszamy - mikserem - ze śmietanką. Dolewamy wino i wywar i stawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą - ma je być tyle, żeby miska swoim dnem nie dotykała powierzchni wody. Gotujemy zupę na parze, często mieszając trzepaczką, aż będzie gorąca - nie może się jednak zagotować, bo żółtka się zetną. W tym czasie robimy grzanki: z kromek chleba odcinamy skórkę. Chleb kroimy w zgrabną kostkę. Na sporej patelni roztapiamy masło, wrzucamy kostki chleba i smażymy na rumiano, dość często mieszając. Gotową zupę doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Nalewamy w ogrzane talerze i podajemy z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024