Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-ze-swiezej-kukurydzy

Zupa-krem ze świeżej kukurydzy

Jesienna zupa o miłym, słodkawym smaku. Świeża kukurydza najlepsza jest tuż po zerwaniu, postarajmy się więc o jak najświeższą. Do zupy podajemy grzanki lub groszek ptysiowy.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula średniej wielkości
ząbek czosnek
6 świeżych kaczanów kukurydzy
2 szklanki pełnego mleka
gałązka świeżego tymianku
3 łyżki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę obieramy z liści i "włosów". Myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy mleko i dolewamy tyle wody, by kaczany były zanurzone w płynie. Dodajemy skąpą łyżkę cukru, cebulę, czosnek i tymianek. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż ziarna kukurydzy będą miękkie. Wyjmujemy kaczany i czekamy, aż przestygną. Stawiamy każdy kaczan pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna z góry do dołu. Ziarna kukurydzy wkładamy do garnka i dodajemy 3 szklanki płynu, w którym gotowały się kaczany. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku i podgrzewamy, aż zacznie lekko bąbelkować. Przelewamy zupę partiami do blendera i miksujemy, aż będzie miała gładką konsystencję. Przecieramy zupę przez sitko. Korygujemy smak, a jeśli zupa jest nazbyt gęsta na nasz gust, dolewamy jeszcze trochę płynu od gotowania. Podajemy gorącą, posypaną z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024