Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow
Zupa-krem z pieczonych pomidorów
Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. Grzanki parmezanowe będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg dojrzałych gruntowych pomidorów
strąk czerwonej papryki
średnia cebula
duży ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
200 g wywaru (warzywnego lub z kurczaka)
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne, starannie płuczemy. Kroimy w kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, czosnek obieramy i siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oleju i kroimy w paski.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, po czym dodajemy 6 łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki soli i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy warzywa na sporą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Przekładamy upieczone warzywa do blendera lub malaksera (zapewne trzeba to będzie zrobić porcjami), dolewamy wywar i miksujemy na jednolite piure.
Przecieramy zupę przez nylonowe sitko do garnka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Podajemy zupę na ciepło (nie wrząco-gorąco) lub wstawiamy do lodówki na kilka godzin i traktujemy jako chłodnik.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024