Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-kalafiora

Zupa-krem z kalafiora

Elegancka, aksamitna zupa z wyraźnym smakiem kalafiora. Porcje zupy posypujemy smażonymi na złoto, orzechowymi w smaku różyczkami kalafiora. Podajemy z serowymi grzankami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży kalafior
mała cebula
75 g masła
3 szklanki (750 ml) mleka
3 łyżki śmietanki
łyżka mąki
olej słonecznikowy
siekana natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na dużym sicie. Odkładamy na bok 2 garści różyczek kalafiora. Resztę kalafiora wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy podgotowany kalafior i chwilę smażymy, aż różyczki pokryją się masłem. Dolewamy mleko i szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Gotujemy 20 minut, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy. Gotujemy minutę-dwie, aż zupa lekko zgęstnieje. Przelewamy do blendera i miksujemy, aż będzie miała zupełnie gładką konsystencję. Przez sitko przelewamy z powrotem do garnka i trzymamy na małym ogniu. Odłożone różyczki kalafiora dzielimy na małe kawałki. Na ciężkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy kalafior i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior ładnie się zarumieni. Solimy. Zupę nalewamy do ładnych miseczek i na środku każdej porcji kładziemy trochę smażonego kalafiora. Posypujemy siekaną natką i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024