Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-czosnkowa-francuska

Zupa czosnkowa francuska

Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czosnku
mały pęczek natki pietruszki
6 szklanek wywaru z kurczaka
kilka liści świeżej szałwi
2 listki laurowe
4 żółtka
1 i 1/2 szklanki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy. Połowę ząbków siekamy. Natkę myjemy, osuszamy i też siekamy. Wywar z kurczaka wlewamy do garnka. Dodajemy czosnek, zarówno całe ząbki, jak i posiekane, oraz natkę, liście szałwi i listki laurowe. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na malutkim ogniu przez 1/2 godziny (czyli 30 minut), aż całe ząbki czosnku będą miękkie. Przelewamy wywar przez gęste sitko, odciskając czosnek i natkę. Żółtka wbijamy do miski i dolewamy śmietankę. Starannie mieszamy. Powoli dolewamy wywar, mieszając. Przelewamy zupę z powrotem do garnka i stawiamy na maleńkim ogniu. Podgrzewamy, aż zupa zgęstnieje, ale nie wolno jej zagotować (bo jajka się zetną i zrobi sie czosnkowa jajecznica!). Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024