Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziolowy-kurczak-pieczony

Ziołowy kurczak pieczony

Bardzo nietypowy przepis, jeszcze go nie próbowałam, przyznaję. Jeśli zatem ktoś będzie miał akurat ochotę na eksperymenty, niech da później znać.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kurczak o wadze około 1 1/2 kg
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki świeżego estragonu
2 gałązki bazylii
2 gałązki koperku
2 garści młodego szpinaku
2 surowe żółtka
3 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy nadmiar tłuszczu. Solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy, zarówno w środku, jak i z zewnątrz. Wszystkie zioła płuczemy i obrywamy listki. Płuczemy także szpinak, osuszamy. Siekamy razem zioła i szpinak bardzo drobno. Żółtka mieszamy i smarujemy nimi kurczaka ze wszystkich stron, po czym posypujemy siekanymi ziołami ze szpinakiem. Kładziemy kurczaka na brytfance, a na kurczaku zaś kładziemy kawałki masła. Wkładamy mięso do piekarnika na godzinę. Co 10-15 minut polewamy wytwarzającym się sosem. Kiedy mięso będzie upieczone (udko nakłute w najgrubszym miejscu wydzieli sok przezroczysty, nie różowy), kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w spokoju na 5-10 minut. Brytfankę stawiamy na ogniu, wlewamy 3 łyżki wody i gotujemy, zeskrobując z dna przypieczone kawałki mięsa. Wypoczętego kurczaka kroimy na kawałki i układamy na podgrzanym półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024