Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-parmezanem
Ziemniaki zapiekane z parmezanem
Wariacja na temat sabaudzkich ziemniaków, ale z nietypowym dodatkiem parmezanu. Bardzo udany dodatek do kaczki lub pieczonej polędwicy wołowej. Do jagnięciny też pasuje.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
800 g ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki masła
150 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g kremowej śmietanki
żółtko
60 g świeżego parmezanu
gałka muszkatołowa
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w równe plasterki o grubości około pół cm, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez minutę, odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Owalną formę do zapiekania smarujemy łyżką masła. Plasterki ziemniaków układamy w formie tak, by zachodziły na siebie - czyli dachówkowato.
Mieszamy razem kwaśną śmietanę, kremową śmietankę i żółtko na gładki sos. Parmezan ścieramy na tarce, 2/3 dodajemy do sosu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem równomiernie polewamy ziemniaki. Resztę masła kroimy w kawałeczki i rozkładamy na wierzchu kartofli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do godziny - zapiekanka powinna ładnie przyrumienić się z wierzchu.
Podajemy prosto z pieca, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie - wówczas z sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024