Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-grzybami
Ziemniaki zapiekane z grzybami
Pyszna jesienno-zimowa zapiekanka, doskonały dodatek do dziczyzny lub wołowiny. W wersji bardziej solidnej zamiast wywaru dolewamy kremową śmietankę.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
50 g suszonych prawdziwków
ząbek czosnku
masło
gałka muszkatołowa
2 szklanki dobrze przyprawionego wywaru warzywnego (lub kremowej śmietanki)
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i cienko kroimy. Prawdziwki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odsączamy i kroimy w paski. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy hojnie masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ziemniaki, cebulę i prawdziwki układamy w naczyniu warstwami, przyprawiając odrobiną gałki. Wlewamy wywar (lub śmietankę) i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 3 kwadranse, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki rumiany. Podajemy prosto z piekarnika, jako dodatek do pieczonego mięsa.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024