Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-zielonym-sosem
Ziemniaki z zielonym sosem
Nie wiem, czy te pyszne ziemniaczki są rzeczywiście tradycyjne na Półwyspie Iberyjskim - dostałam jednak ten przepis od kogoś, kto jadł je właśnie w Hiszpanii. A zresztą wszystko jedno, bo dobre dania powinny mieć obywatelstwo świata.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g liści świeżego szpinaku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
łyżka kaparów
2 fileciki anchois
jajko na twardo
łyżka białego octu winnego
60 ml (około 1/4 szklanki) oliwy z oliwek
500 g (1/2 kilo) ziemniaków o zwartym miąższu
Opis przyrządzania:
Liście szpinaku wrzucamy na chwilę do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Szpinak wkładamy do malaksera, dodajemy natkę, szczypiorek, kapary, fileciki anchois, jajko na twardo i ocet. Wszystko razem miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania oliwę z oliwek. Ziemniaki obieramy i płuczemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, jakieś 20 minut. Odcedzamy i kroimy w plastry. Gorące ziemniaki delikatnie mieszamy z zielonym sosem tak, by sos pokrył wszystkie plasterki. Podajemy natychmiast, do ryby z grilla, białego mięsa lub plastrów smażonego sera.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024