Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-borowikami

Ziemniaki z borowikami

Doskonałe jesienne danie na kolację - nawet całkiem elegancką. W wersji rodzinnej ziemniaki z prawdziwkami zapiekamy nie w pojedynczych foremkach, a w jednej dużej.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g ziemniaków
2 szklanki mleka
szklanka kremowej śmietanki
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
listek laurowy
gałka muszkatołowa
2 szalotki
400 g świeżych prawdziwków
oliwa z oliwek
2 kromki czerstwego chleba tostowego
2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, czyli w praktyce na full. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości 1/2 cm. Do garnka wlewamy mleko i połowę śmietanki. Dodajemy 1 ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i listek laurowy. Dodajemy trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zagotowujemy, po czym wrzucamy plasterki ziemniaków. Garnek przykrywamy i gotujemy ziemniaki na małym ogniu przez 20 minut. Szalotki i drugi ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką z piasku i mchu i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy chwilę. Dodajemy prawdziwki i smażymy na sporym ogniu przez 5-7 minut, aż zaczną się rumienić. Lekko solimy. 4 foremki do zapiekania smarujemy masłem. Przekładamy do nich ugotowane ziemniaki (tymianek i listek laurowy usuwamy), odcedzając je od sosu. Sos gotujemy jeszczę chwilę na dużym oniu, po czym dodajemy resztę śmietanki. Sosem polewamy ziemniaki. Na wierzch kładziemy podsmażone prawdziwki. Z chleba tostowego ścinamy skórkę. Miąższ kruszymy na drobne okruszki (w malakserze lub rękoma). Posypujemy wierzch zapiekanek. Rozkładamy na wierzchu resztę masła w małych kawałkach i wstawiamy foremki do piekarnika. Pieczemy przez kwadrans, aż wierzch zapiekanek będzie rumiany. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024