Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-duszone-w-masle-fondant

Ziemniaki duszone w maśle (fondant)

No, zdrowe to specjalnie nie jest... Ale dobre! Zresztą w maśle ziemniaki tylko dusimy, a przed podaniem cały tłuszcz odsączamy. Świetne do pieczonego rostbefu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 dużych ziemniaków
250 g klarowanego masła

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości półtora centymetra. Okrągłą foremką o średnicy 4 cm wycinamy z plastrów ziemniaków kółka. W głębokiej, dużej patelni roztapiamy klarowane masło. Kiedy jest gorące, dodajemy ziemniaczane kółka. Podgrzewamy, aż masło zacznie lekko bąbelkować. W takim stanie utrzymujemy zawartość patelni przez godzinę. Po tym czasie ziemniaki będą już miękkie i maślane, ale ich kolor zależy od tego, na ile masło się rozgrzało. Jeżeli więc chcemy mieć ziemniaki bardziej rumiane, pod koniec gotowania podnosimy temperaturę masła. Pilnujemy, żeby nie przesadzić. Gotowe ziemniaczki odsączamy starannie z masła, solimy i natychmiast podajemy. To znaczy - jeśli już je wyciągnęliśmy z patelni, to podajemy natychmiast, ale dopóki siedzą sobie w lekko bąbelkującym maśle, możemy spokojnie je tam zostawić, nawet jeśli mamy jakąś kuchenną katastrofę i coś się opóźnia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024