Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-zupa-jarzynowa

Zielona zupa jarzynowa

Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pory
gałązka selera naciowego
2 rzepki
2 ziemniaki na piure (średniej wielkości)
ogórek
200 g świeżego szczawiu
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
2 łyżki masła
4 łyżki kremowej śmietanki
żółtko
szczypiorek lub koperek do posypania

Opis przyrządzania:
Z porów zdejmujemy wierzchnie liście, odcinamy korzonki i zieloną część - potrzebujemy tylko białe części porów. Myjemy je starannie i kroimy w cienkie plasterki. Seler myjemy i kroimy w plasterki. Rzepki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczaw płuczemy, osączamy i kroimy w paski. Wywar z kurczaka (może też być warzywny) wlewamy do sporego garnka i zagotowujemy. Wrzucamy pory, seler, rzepki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu przez 3 kwadranse. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i smażymy króciutko, aż zwiędnie. Dodajemy do zupy, po czym zupę miksujemy i przecieramy przez sitko. Stawiamy zupę z powrotem na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki ogórka. Gotujemy mniej więcej 10 minut. Śmietankę i surowe żółtko starannie mieszamy w kubeczku, po czym wlewamy do zupy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorącą zupę nalewamy do talerzy i posypujemy siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024