Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zdrowa-kanapka-z-kurczakiem

Zdrowa kanapka z kurczakiem

Świeża w smaku kanapka z gotowaną na parze piersią kurczaka. Lekka kolacja lub lunch do pracy (wówczas przykrywamy kanapkę jeszcze jedną, posmarowaną serkiem kromką chleba). Sok pomidorowy do popijania i mamy plusik u każdego dietetyka.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren pieprzu (kolorowego)
sok z 1 cytryny
oliwa zoliwek
1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry
4 kromki pełnoziarnistego chleba
chudy serek do smarowania
główka sałaty rzymskiej
dojrzałe awokado
kilka płatków parmezanu

Opis przyrządzania:
Ziarna kolendry i pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy szczyptą soli i starannie mieszamy. Z piersi kurczaka zdejmujemy tłuszcz, pierś kroimy na pół. Nacieramy mięso oliwą z dodatkami. Naczynie z mięsem przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do zmacerowania. Zamarynowane mięso gotujemy na parze (w specjalnym koszyczku, metalowym lub bambusowym, postawionym na garnku z wrzącą wodą) przez 30 minut czyli pół godziny. Ugotowane mięso studzimy i kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy chudym serkiem. Sałatę rzymską obieramy z wierzchnich liści, aż "dokopiemy" się do tych najjaśniejszych, w samym środku. I te właśnie listki starannie płuczemy i osuszamy, po czym rozkładamy na posmarowanych kromkach. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w plastry i rozkładamy na sałacie. Na wierzchu kładziemy plastry kurczaka i posypujemy płatkami parmezanu. Ewentualnie solimy i - pardon - pieprzymy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024