Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-kolacyjna-z-dyni-z-sosem-serowym

Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym

Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
1 i 1/2 kg dyni o pomarańczowym miąższu
2 dorodne pory
łyżka masła
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki
100 g startego sera gruyere
gałka muszkatołowa
2 kromki chleba tostowego
ząbek czosnku
łyżka siekanej natki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą formę żaroodporną lekko smarujemy oliwą.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty środek, po czym kroimy w niezbyt dużą kostkę. Wsypujemy dynię do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki oraz ciemnozielone końce, starannie płuczemy. Kroimy pory w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i smażymy, mieszając, aż zwiotczeją. Solimy do smaku.
Mieszamy mleko z mąką, wlewamy do porów i podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż mleko się zagotuje. Gotujemy, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty), po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser, mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką.
Sosem porowo-serowym polewamy upieczoną dynię.
Chleb kruszymy w rękach lub malakserze. Dodajemy drobno usiekany ząbek czosnku i natkę, mieszamy. Kruszonką posypujemy dynię w sosie i wstawiamy do piekarnika na 20 minut do pół godziny, aż wierzch się dobrze przyrumieni.
Podajemy na ciepło, z sałatą i bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024