Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-mule

Zapiekane mule

Bardzo dobry sposób na mule, nie tylko smaczny, ale i praktyczny - można je przygotować znacznie wcześniej, a zapiec w ostatniej chwili. Świetne jako małe danko, przystawka (wtedy dla większej ilości osób) lub na przyjęciach.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja, Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg świeżych muli
80 g masła
2 spore ząbki czosnku
mały pęczek natki
2 czubate łyżki tartej bułki
szczypta ostrej papryki

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę płuczemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Mieszamy roztopione masło z tartą bułką, czosnkiem i natką, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przestygnięte mule wyjmujemy ze skorupek, połowę skorupek (konkretnie te największe) zachowujemy. Na połówkach skorupek kładziemy mule. Na wierzch kładziemy trochę masła z dodatkami. Układamy nadziane skorupki na blaszce i wstawiamy pod opiekacz.
Kiedy bułka się przyrumieni (a trzeba pilnować), mule są gotowe. Uwaga - skorupki będą bardzo gorące. Podajemy z kieliszkiem białego wina.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024