Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zabawne-pietruszkowe-placuszki

Zabawne pietruszkowe placuszki

Każdy placuszkowy obiad wzbudza uśmiech - jest coś ciepłego i przyjemnego w talerzu pełnym rumianych, niedużych form, no i ten wybór dodatków: może łyżka jogurtu, może kapka sosu pomidorowego, może żółty starty ser? Takie placuszki mogą też być dodatkiem do mięsa w sosie, jeśli już ktoś nie może obejść się bez czegoś konkretnego...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg korzeni pietruszki (w miarę możliwości równej wielkości)
średnia cebula
jajko
4 łyżki zwykłej mąki
pęczek natki
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Korzenie pietruszki przycinamy z obu końców, obieramy i płuczemy. Kroimy pietruszkę w kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do zupełnej miękkości. Odcedzamy chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy na piure.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Przestudzone piure mieszamy z cebulą, jajkiem i mąką, wyrabiamy na gładkie ciasto.
Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki oleju. Łyżką kładziemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Smażymy na złoto, po czym łopatką kuchenną przewracamy na drugą stronę i dosmażamy również na złoto.
Podajemy z rozmaitymi dodatkami: sosem pomidorowym, gęstym jogurtem naturalnym, startym żółtym serem, a w ostateczności - ze zwykłym keczupem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024