Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zabawne-pietruszkowe-placuszki
Zabawne pietruszkowe placuszki
Każdy placuszkowy obiad wzbudza uśmiech - jest coś ciepłego i przyjemnego w talerzu pełnym rumianych, niedużych form, no i ten wybór dodatków: może łyżka jogurtu, może kapka sosu pomidorowego, może żółty starty ser? Takie placuszki mogą też być dodatkiem do mięsa w sosie, jeśli już ktoś nie może obejść się bez czegoś konkretnego...
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg korzeni pietruszki (w miarę możliwości równej wielkości)
średnia cebula
jajko
4 łyżki zwykłej mąki
pęczek natki
olej do smażenia
Opis przyrządzania:
Korzenie pietruszki przycinamy z obu końców, obieramy i płuczemy. Kroimy pietruszkę w kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do zupełnej miękkości. Odcedzamy chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym rozgniatamy na piure.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Przestudzone piure mieszamy z cebulą, jajkiem i mąką, wyrabiamy na gładkie ciasto.
Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy ze 2 łyżki oleju. Łyżką kładziemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Smażymy na złoto, po czym łopatką kuchenną przewracamy na drugą stronę i dosmażamy również na złoto.
Podajemy z rozmaitymi dodatkami: sosem pomidorowym, gęstym jogurtem naturalnym, startym żółtym serem, a w ostateczności - ze zwykłym keczupem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024