Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wytrawne-spaghetti
Wytrawne spaghetti
Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (półkilowa paczka) spaghetti
puszeczka anchois w oleju
2 ząbki czosnku
pęczek natki
oliwa z oliwek
75 g orzeszków piniowych
suszona papryczka chilli
Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Anchois starannie osączamy z oleju i kroimy w kawałeczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę płuczemy, osączamy i obrywamy listki, które następnie drobno i starannie siekamy. Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Na gorącą wrzucamy orzeszki i smażymy na średnim ogniu, mieszając i pilnując, na złoty kolor. Wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Na pozostałą na patelni oliwę wrzucamy anchois i smażymy przez kilka minut, mieszając, aż rybki praktycznie się rozpuszczą. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wrzucamy natkę i pokruszoną papryczkę (do smaku) i podgrzewamy na małym ogniu przez czas, w którym będziemy odcedzać makaron. Odcedzone spaghetti wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem przez kilkanaście sekund, potrząsając patelnią. Posypujemy makaron orzeszkami i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024