Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wytrawne-spaghetti

Wytrawne spaghetti

Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (półkilowa paczka) spaghetti
puszeczka anchois w oleju
2 ząbki czosnku
pęczek natki
oliwa z oliwek
75 g orzeszków piniowych
suszona papryczka chilli

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkręcamy spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Anchois starannie osączamy z oleju i kroimy w kawałeczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę płuczemy, osączamy i obrywamy listki, które następnie drobno i starannie siekamy. Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Na gorącą wrzucamy orzeszki i smażymy na średnim ogniu, mieszając i pilnując, na złoty kolor. Wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Na pozostałą na patelni oliwę wrzucamy anchois i smażymy przez kilka minut, mieszając, aż rybki praktycznie się rozpuszczą. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wrzucamy natkę i pokruszoną papryczkę (do smaku) i podgrzewamy na małym ogniu przez czas, w którym będziemy odcedzać makaron. Odcedzone spaghetti wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem przez kilkanaście sekund, potrząsając patelnią. Posypujemy makaron orzeszkami i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024