Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wstazki-z-krolikiem

Wstążki z królikiem

Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik pokrojony w kawałki (tak go zazwyczaj sprzedają)
spora cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
puszka (400 g) pomidorów we własnym soku
kieliszek białego wytrawnego wina
gałązka świeżego estragonu
300 g fettuccine lub innych jajecznych wstążek
łyżka masła
świeżo starty parmezan do podania

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy kawałki królika i rumienimy na sporym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do sporego rondla.
Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, patelnię przykrywamy, a ogień zmniejszamy na malutki. Dusimy przez kwadrans, co jakiś czas zaglądając - cebula powinna być miękka, ale nie przyrumieniona. Przekładamy do rondla z królikiem.
Pomidory odcedzamy z soku, kroimy w kawałki i dodajemy do królika.
Dolewamy wino, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru, gałązkę estragonu i tyle soku z pomidorów, żeby płyn przykrył mięso. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na malutki i dusimy królika pod przykryciem przez godzinkę - mięso powinno być bardzo miękkie.
Teraz wyciągamy kawałki królika z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ostygnie (a sos niech dalej się gotuje na maleńkim ogniu), obieramy mięso z kości i widelcem rozdrabniamy je na włókienka. Kości wyrzucamy, a mięso wkładamy z powrotem do garnka. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dalej trzymamy na maleńkim ogniu pod przykryciem.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedzamy i mieszamy z masłem.
Podajemy osobno makaron i sos, żeby każdy mógł sobie nałożyć tyle, ile ma ochotę. Do tego świeżo starty parmezan.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024