Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wloska-zupa-z-cieciorka

Włoska zupa z cieciorką

Pożywna i smaczna włoska zupa jarzynowa z klasycznym dodatkiem parmezanu. Dla skrócenia czasu przygotowania, używamy cieciorki z puszki.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
mały ziemniak
przeciętna marchewka
łodyżka selera naciowego
bulwa kopru włoskiego
oliwa z oliwek
6 szklanek (półtora litra) wywaru warzywnego
kawałek świeżego parmezanu (taki ze skórką) plus więcej do posypania gotowej zupy
puszka cieciorki (grochu włoskiego)
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Łodyżkę selera naciowego myjemy i kroimy w kostkę.
Bulwę kopru włoskiego obieramy z zewnętrznej, zdrewniałej części, odcinamy górne łodygi i podstawę, dokładnie myjemy. Kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy, mieszając, na małym ogniu, aż cebula zmięknie - mniej więcej 5 minut. Dodajemy ziemniak, mieszamy. Po chwili dodajemy marchewkę, mieszamy. Po kolejnej chwili dodajemy seler, mieszamy. W końcu dodajemy koper włoski i wszystko razem mieszamy.
Wlewamy wywar warzywny, wrzucamy kawałek świeżego parmezanu i gotujemy zupę przez 5 minut.
Puszkę cieciorki (grochu włoskiego) starannie osączamy na sicie. Dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut - groch nie powinien się rozgotować!
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy zupę gorącą, posypaną siekaną natką pietruszki i dużą ilością świeżo startego parmezanu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024