Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiosenne-owoce-morza

Wiosenne owoce morza

Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 młode pory
3 ząbki czosnku
500 g dużych krewetek
300-400 g dużych przegrzebków (małży świętego Jakuba)
2 duże dojrzałe pomidory
cytryna
pęczek świeżej bazylii
oliwa z oliwek
szklanka białego wytrawnego wina
1 1/2 szklanki wywaru z ryb lub warzyw
suszona ostra papryka (do smaku)
50 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzonki i zielone części. Kroimy pory wzdłuż na pół i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Krewetki rozmrażamy (jeśli kupiliśmy mrożone), usuwamy główki, obieramy ze skorupek. Ostrym nożem nacinamy każdą krewetkę na grzbiecie i usuwamy czarne "żyłki". Płuczemy krewetki w zimnej wodzie i osuszamy.
Małże rozmrażamy (jeśli kupiliśmy mrożone), szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy w ściereczce. Kroimy małże horyzontalnie na pół.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, pomidory siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtą część), żeby otrzymać pełną łyżeczkę.
Bazylię myjemy, osuszamy, obrywamy listki, kroimy je ostrym nożem w cienkie paseczki.
W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pory i czosnek, smażymy, mieszając, na niezbyt dużym ogniu, przez jakieś 5 minut, aż pory zwiotczeją.
Do rondla wlewamy wino i wywar (oczywiście najlepiej domowy...) i zagotowujemy na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień i do rondla wkładamy krewetki i małże. Gotujemy króciutko, mniej więcej 3 minuty, po czym odławiamy skorupiaki łyżką cedzakową.
Znów zagotowujemy wywar i gotujemy go na dużym ogniu przez 5 minut, żeby się ciut zredukował. Teraz wrzucamy do niego pomidory, skórkę z cytryny i większość bazylii oraz trochę soli, pieprzu i ostrej papryki - wszystko do smaku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki - cały czas mieszamy, żeby masło połączyło się z sosem.
Do sosu wkładamy krewetki i małże, szybko podgrzewamy i rozdzielamy między 4 podgrzane miseczki.
Posypujemy resztą bazylii i natychmiast podajemy z dużą ilością świeżej bagietki. I winem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024