Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wigilijna-nalewka

Wigilijna nalewka

Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1/2 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g suszonych śliwek (w tym kilka tzw. wędzonych)
500 ml (pół litra) czystej wódki

Opis przyrządzania:
1 grudnia (lub wcześniej) kroimy śliwki w paseczki i wrzucamy do karafki. Wlewamy wódkę, zamykamy karafkę i odstawiamy do 24 grudnia. W miarę upływu czasu, od dołu butelki alkohol zacznie zmieniać kolor na śliwkowy. W przeddzień Wigilii wstrząsamy nalewkę, żeby dobrze się wymieszała, po czym odstawiamy. Do Wigilii powinna się ustać. Podajemy chłodną, ale nie lodowatą! Im dłużej śliwki siedzą w alkoholu, tym nalewka lepsza.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024