Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wietnamska-salatka-ziolowa-bun

Wietnamska sałatka ziołowa (bun)

Świetna, egzotyczna sałatka ze szklanego makaronu i masy zieleniny. Bardzo zdrowa, optymistyczna kombinacja. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do grillowanych krewetek lub kurczaka.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 ogórka
250 g (ćwierć kilo) "szklanego" makaronu (sojowego)
6 liści sałaty
100 g kiełków sojowych
spory pęczek rozmaitych ziół (patrz przepis)
limetka
sos rybny nuoc nam

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w długie cienkie paski.
Makaron zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 3-4 minuty, aż będzie al dente, po czym odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, aż makaron ostygnie i starannie osączamy na sicie.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Kiełki i zioła - do tej sałatki używamy mieszanki mięty, bazylii, oregano, kolendry, bazylii tajskiej, ewentualnie niedużej ilości tymianku - płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i kroimy je w paski.
Mieszamy razem paski ogórka, makaron, sałatę, kiełki i zioła. Polewamy sokiem wyciśniętym z połowy limetki i sosem rybnym do smaku. Mieszamy i natychmiast podajemy, z drugą połówką limetki do wyciskania i dodatkowym sosem rybnym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024