Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wegierska-zupa-gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Węgry

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g wołowiny na gulasz
2 cebule średniej wielkości
50 g smalcu
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka kminku
ząbek czosnku
750 g (3/4 kg) ziemniaków o zwartym miąższu
duży strąk zielonej papryki
mały pomidor
100 g zacierek (mogą być ostatecznie kupne)

Opis przyrządzania:
Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebule obieramy i drobno siekamy. Smalec rozgrzewamy na dużej i głębokiej patelni. Wrzucamy cebulę i smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się złocić. Dodajemy paprykę i mieszamy. Kiedy papryka wymiesza się z cebulą, wrzucamy mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso zmieni kolor z ciemnoczerwonego na szaro-brązowy, a gdzieniegdzie będzie przyrumienione. Dodajemy kminek i wyciskamy w prasce ząbek czosnku prosto na patelnię. Solimy - nie za dużo, bo dosolić zawsze można, a odsolić jest trudniej. Wlewamy 1/2 szklanki (mniej więcej) wody, patelnię przykrywamy i dusimy mięso do miękkości, czyli mniej więcej godzinę. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy i dolewamy trochę wody, ale na tym etapie danie nie ma jeszcze wyglądać jak zupa. W czasie, gdy mięso się dusi, przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm; paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek, nasiona i białe membrany, starannie płuczemy i kroimy w małe kwadraty; pomidor myjemy i grubo siekamy. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy do niego warzywa. Dusimy dalej, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakieś 15-20 minut. Teraz przekładamy zawartość patelni do garnka i dolewamy 4 szklanki gorącej wody. Stawiamy garnek na średnim ogniu i zupę zagotowujemy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron (zacierki) i gotujemy do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy bardzo gorącą, ze świeżą bułką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024