Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Warzywa-z-zalewie-z-bialego-wina
Warzywa z zalewie z białego wina
Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 marchewki
strąk czerwonej papryki
pęczek cienkiej dymki
bulwa kopru włoskiego
2 gałązki selera naciowego (bez liści)
250 g zielonej fasolki szparagowej
6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
3 listki laurowe
łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
2 szklanki (1/2 litra) białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
sok z cytryny do smaku
łyżeczka cukru
Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek, pestki i białe części, myjemy i kroimy w nieduże kawałki.
Dymkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki. Płuczemy, po czym kroimy w 3 cm kawałki.
Z kopru włoskiego zdejmujemy jedną-dwie wierzchnie, zdrewniałe warstwy, odcinamy zielone "piórka" i przycinamy podstawę. Myjemy, kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Seler obieramy z wąsów, myjemy i kroimy w skośne kawałki, o długości gdzieś 2-3 cm.
Fasolkę przycinamy z obu końców, myjemy, a potem kroimy na pół lub nawet na 3 części, jeśli fasolka była szczególnie długa.
Czosnek obieramy, ale zostawiamy w całości.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, po czym dodajemy resztę warzyw (wraz z czosnkiem), listki laurowe i ziarenka pieprzu. Smażymy chwilę, mieszając, solimy do smaku.
Wlewamy wino i ze 2 łyżki soku z cytryny, dodajemy cukier. Jeśli płyn nie przykrywa warzyw, dolewamy odpowiednią ilość wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 1/2 godzimy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Warzywa wraz z sosem przekładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika i wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki.
Podajemy warzywa w szklanych miseczkach, skropione ewentualnie odrobiną oliwy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024