Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ulubione-warzywne-curry-Anusi

Ulubione warzywne curry Anusi

Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
nieduży kalafior
2 ziemniaki średniej wielkości
3 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
szczypta ziaren fenugriku (Fenugrik (fenugreek) czyli kozieradka)
2 łyżeczki Dhana jiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
szklanka mrożonego groszku
1/2 szklanki siekanych pomidorów we własnym soku (z puszki)
siekana kolendra do posypania

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy w zimnej wodzie, po czym osączamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli.
Do rondla wlewamy 3 łyżki oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy gorczycę, kmin rzymski i fenugrik. Smażymy, mieszając, aż przyprawy zaczną strzelać.
Teraz wrzucamy kalafior i ziemniaki. Mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawionym olejem, po czym zmniejszamy ogień.
Dodajemy Dhana jiru, chilli i turmerik, mieszamy.
Dolewamy 1/2 szklanki wody, rondel przykrywamy i dusimy warzywa przez 10-15 minut, aż będą niemal miękkie.
Teraz dodajemy czosnek, groszek (nie rozmrożony) i pomidory, delikatnie mieszamy.
Gotujemy curry jeszcze z 5 minut, już bez przykrycia. Doprawiamy do smaku solą.
Tuż przed podaniem posypujemy siekaną świeżą kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024