Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Turecka-salatka-z-brokulow-i-kalafiora-z-jogurtem
Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem
Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
nieduża główka kalafiora
podobnej wielkości brokuł
2 twarde i chrupkie jabłka
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
łyżka majonezu
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
Opis przyrządzania:
Kalafior i brokuł starannie płuczemy w zimnej wodzie (robaczki!), po czym osuszamy.
Ostrym nożem ścinamy cienko same "kwiatkowe" części warzyw, zostawiając łodyżki i grubsze części (możemy użyć je do rosołu albo jakiejś innej zupy).
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kalafiora wraz z brokułem.
Orzechy grubo siekamy, dodajemy do reszty warzyw.
Robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (jeszcze więcej).
Mieszamy sos z sałatką i podajemy na zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024