Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Truskawkowe-tiramisu
Truskawkowe tiramisu
Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg pięknych dojrzałych truskawek
4 łyżki kirschu (białej wódki pędzonej z wiśni) lub Cointreau
6 łyżek cukru
2 żółtka
1/2 kg serka mascarpone
mniej więcej 30 biszkoptów typu lady's fingers
Opis przyrządzania:
Odkładamy kilka najładniejszych truskawek do dekoracji. Resztę obieramy z szypułek i miksujemy z dodatkiem kirszu lub likieru Cointreau. Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy ręcznym mikserem, aż zbieleją. Nie przerywając ubijania, wlewamy cienkim strumieniem wrzący syrop. Ubijamy na gęstą masę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy - cały czas ubijając - serek mascarpone. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę biszkoptów zamoczonych w zmiksowanych truskawkach. Polewamy odrobiną truskawkowego sosu, po czym nakładamy warstwę kremu z serka mascarpone. Powtarzamy, aż naczynie się wypełni, pamiętając, aby na wierzchu znalazł się krem. Ilość biszkoptów zależy od wielkości i kształtu naczynia, w którym konstruujemy deser. Wierzch tiramisu ozdabiamy odłożonymi uprzednio całymi truskawkami i wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024