Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Truskawkowe-tiramisu

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg pięknych dojrzałych truskawek
4 łyżki kirschu (białej wódki pędzonej z wiśni) lub Cointreau
6 łyżek cukru
2 żółtka
1/2 kg serka mascarpone
mniej więcej 30 biszkoptów typu lady's fingers

Opis przyrządzania:
Odkładamy kilka najładniejszych truskawek do dekoracji. Resztę obieramy z szypułek i miksujemy z dodatkiem kirszu lub likieru Cointreau. Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy ręcznym mikserem, aż zbieleją. Nie przerywając ubijania, wlewamy cienkim strumieniem wrzący syrop. Ubijamy na gęstą masę. Stopniowo, po jednej łyżce, dodajemy - cały czas ubijając - serek mascarpone. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę biszkoptów zamoczonych w zmiksowanych truskawkach. Polewamy odrobiną truskawkowego sosu, po czym nakładamy warstwę kremu z serka mascarpone. Powtarzamy, aż naczynie się wypełni, pamiętając, aby na wierzchu znalazł się krem. Ilość biszkoptów zależy od wielkości i kształtu naczynia, w którym konstruujemy deser. Wierzch tiramisu ozdabiamy odłożonymi uprzednio całymi truskawkami i wstawiamy deser na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024