Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tourte-z-ziemniakow-z-estragonem
Tourte z ziemniaków z estragonem
Solidne, wiejskie, zimowe danie na lunch lub kolację (plus sałata z dobrym, czosnkowym winegretem...). Uwaga - dzieci to lubią, więc może dadzą się namówić na pomoc przy krojeniu ziemniaków i boczku?
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (ćwierć kilo) wędzonego boczku
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 krążki ciasta francuskiego
masło do smarowania formy
2 łyżki siekanego świeżego estragonu
jajko
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki szorujemy pod kranem szczoteczką, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i gotujemy w mundurkach na półtwardo, jakieś 10 minut. Ziemniaki lekko studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Dużą patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy kostki boczku i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż tłuszcz się wytopi i boczek zmieni się w złote skwareczki.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Krążek ciasta francuskiego wkładamy do przygotowanej formy. Na cieście kładziemy połowę plasterków ziemniaków. Lekko solimy, dużo - za przeproszeniem - pieprzymy i posypujemy ziemniaki listkami świeżego estragonu (2 łyżki). Na ziemniaki wykładamy skwarki, osączone z tłuszczu, który się z nich wytopił. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków i znów je lekko solimy. Wszystko przykrywamy drugim krążkiem ciasta francuskiego. Zlepiamy razem brzegi obu krążków i nożyczkami odcinamy ewentualny nadmiar ciasta. Wierzch tourte smarujemy surowym żółtkiem, rozbełtanym z odrobiną zimnej wody.
Wstawiamy formę z tourte do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Tak, czy owak, ciasto powinno być ciemnozłote.
Podajemy na gorąco, z dużą michą sałaty. Kieliszek czerwonego wina też raczej nie zaszkodzi...
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024