Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tortilla-z-bobem

Tortilla z bobem

Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g bobu
ząbek czosnku
mała cebula
oliwa z oliwek
5 jajek
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy bób. Gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości ziaren, z tym, że bób powinien raczej być al dente), po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ziarna obieramy z jasnozielonej skórki - jest to nudne, ale da się zrobić. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cebulkę obieramy z łusek i też drobno siekamy. Łyżkę oliwy i masło rozgrzewamy na średniej patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy na złoto na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, jakieś 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę wody oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie i energicznie roztrzepujemy jajka widelcem. Do cebuli z czosnkiem dodajemy bób i smażymy chwilę, żeby się zagrzał. Wlewamy jajka i mieszamy. Zmniejszamy ogień na malutki i smażymy omlet jakieś 10 minut, co jakiś czas sprawdzając, aż spód będzie złoty. Zsuwamy omlet na talerz - omlet na wierzchu będzie jeszcze płynny. Talerz z omletem przytrzymujemy od spodu ręką (pamiętajmy o rękawicy lub ściereczce!), patelnią nakrywamy omlet i wszystko razem odwracamy tak, by przyrumieniona strona tortilli znalazła się na wierzchu. Wszystko to robi się znacznie szybciej i sprawniej, niż się pisze... Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i dosmażamy omlet od spodu przez kilka minut. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę oliwy - podnosimy brzeg tortilli i wlewamy oliwę na patelnię. Usmażony omlet zdejmujemy na talerz i kroimy w kawałki. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019