Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tort-z-ziemniakow

Tort z ziemniaków

Szlachetność i elegancja tej potrawy tkwią w jej prostocie. Rumiane plasterki ziemniaków przesiąknięte masłem mogą być dodatkiem do każdego pieczonego mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/4 kg ziemniaków
75 g masła

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy do miski z zimną wodą.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Okrągłą żaroodporną formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Resztę masła kroimy w małe kawałeczki.
Plasterki ziemniaków odcedzamy, osuszamy starannie na ściereczce. Na dnie posmarowanej formy układamy pierwszą warstwę ziemniaków - plasterki powinny na siebie zachodzić. Jeżeli mamy szczególne zacięcie artystyczne, możemy tę pierwszą warstwę ułożyć starannie metodą kolo w kole, bowiem przy podaniu będzie to warstwa wierzchnia. Warstwę ziemniaków solimy i - pardon - pieprzymy, posypujemy kawalątkami masła.
Kontynuujemy układanie warstw, pamiętając, by każdą z nich doprawić solą i pieprzem oraz posypać kawałkami masła.
Kiedy zużyjemy już wszystkie plasterki, przykrywamy wierzch odpowiednio przyciętym kółkiem papieru do pieczenia, posmarowanego masłem (stroną posmarowaną do ziemniaków). Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny.
Sprawdzamy nożem, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy formę i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie przykrywamy formę talerzem, odwracamy, przytrzymując po bokach i delikatnie, lecz stanowczo wytrząsamy tort na talerz. Jeśli jest mało rumiany, wstawiamy na chwilę pod opiekacz.
Kroimy w trójkąty.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024