Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Topione-maslo-z-estragonem

Topione masło z estragonem

Ciepłe masło o lekko anyżkowym smaku, do maczania listków karczochów. Równie dobrze się sprawdza jako niekłopotliwy sos do białej ryby.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
świeży estragon
150 g masła

Opis przyrządzania:
Estragon myjemy i osuszamy. Obskubujemy z gałązek listki i siekamy ich tyle, żeby wyszła pełna łyżka stołowa. Masło wkładamy na garnka z grubym dnem, dodajemy siekany estragon i stawiamy na bardzo małym ogniu. Kiedy masło się roztopi i będzie gorące - uwaga, żeby nie przypalić! - zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sporą szczyptę soli. Ubijamy chwilę trzepaczką. Podajemy natychmiast do gotowanych warzyw lub białej ryby.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024