Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Topione-maslo-czosnkowe

Topione masło czosnkowe

Uniwersalny sos do niemal wszystkich gotowanych warzyw - wyjątkowo smaczna jest brukselka. Pasuje też idealnie do ryb i owoców morza.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 spore ząbki czosnku
150 g masła
cytryna

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z odrobiną soli. Masło wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy czosnek. Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, aż masło się roztopi. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Solimy do smaku i ewentualnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024