Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Topione-maslo-czosnkowe
Topione masło czosnkowe
Uniwersalny sos do niemal wszystkich gotowanych warzyw - wyjątkowo smaczna jest brukselka. Pasuje też idealnie do ryb i owoców morza.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 spore ząbki czosnku
150 g masła
cytryna
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z odrobiną soli. Masło wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy czosnek. Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy, aż masło się roztopi. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Solimy do smaku i ewentualnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024