Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Terrine-lodowa-z-puchatym-karmelem
Terrine lodowa z puchatym karmelem
Proste lody z chrupiącymi kawałeczkami karmelu.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
porcja puchatego karmelu (patrz przepis)
600 ml zimnej kremowej śmietanki
250 ml (szklanka) słodkiego mleka skondensowanego
Opis przyrządzania:
Puchaty karmel kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę ubijamy, aż zacznie gęstnieć, dolewamy mleko skondensowane. Ubijamy dalej, aż krem będzie dość sztywny. Dodajemy pokruszony karmel i delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do zamrażalnika na noc. 20 minut przed podaniem wyjmujemy terrine z zamrażalnika - będzie łatwiej ją pokroić. Podajemy w plastrach lub nakładamy kulki łyżką do lodów. Do tego maliny, truskawki lub jagody...
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024