Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tempura-ze-slodkich-ziemniakow

Tempura ze słodkich ziemniaków

Szybka i oryginalna pogryzka na dowolną okazję. Chrupiącą, słodkawą od ziemniaków tempurę podajemy z sosem do maczania; może to być na przykład Słodko-kwaśny sos chilli.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
słodki ziemniak o wadze około 250 g
cebula
żółtko
125 g mąki
szklanka (ćwierć litra) bardzo zimnej wody gazowanej
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Słodki ziemniak obieramy, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cieniutkie plasterki, zaś plasterki - w równie cieniutkie paski.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie półplasterki. Mieszamy razem oba warzywa.
Do miski wbijamy żółtko, dodajemy mąkę, wodę i szczyptę soli. Mieszamy krótko (najlepiej pałeczkami...), aż powstanie rzadkie, gruzełkowate ciasto.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni.
Mieszamy warzywa z ciastem. Łyżką wkładamy nieduże porcje ciasta do oleju i smażymy na złoto-brązowo. Usmażoną tempurę osączamy na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z jakimś azjatyckim sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024