Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tempura-z-ziemniakow

Tempura z ziemniaków

Sympatyczna (choć niezbyt odchudzająca) pogryzka - czy to na przyjęcie, czy na posiedzenie przed telewizorem, czy jako przystawka przed czymś konkretniejszym z grilla. Do tego jakiś sos do maczania - np. Majonez czosnkowo-ziołowy lub Sos paprykowy.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże ziemniaki
200 g zwykłej mąki
50 g gładkiej mączki kukurydzianej (lub ryżowej)
jajko
3 gałązki świeżego tymianku lub oregano
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, osuszamy. Przy pomocy mandoliny lub krajalnicy w malakserze kroimy ziemniaki na cienkie, równe plasterki. Wkładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na co najmniej kwadrans.
Do miski przesiewamy mąkę i mączkę kukurydzianą, dodajemy łyżeczkę soli. W drugiej misce rozkłócamy jajko z 200 ml lodowatej wody. Tymianek lub oregano myjemy, osuszamy i oskubujemy z listków. Listki siekamy i dodajemy do jajka z wodą, po czym mieszamy z mąką - ciasto nie musi być bardzo gładkie, tylko po prostu wymieszane.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni.
Odcedzamy ziemniaki starannie na sicie, po czym osuszamy w ściereczce. Zanurzamy każdy plasterek w cieście, wkładamy do gorącego oleju i smażymy na złoto i chrupiąco. Odsączamy tempurę z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i podajemy na gorąco z dowolnym sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024