Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-z-morelami
Tarteletki z morelami
Bardzo ładne i bardzo smaczne. Poza tym niekłopotliwe, bo używamy do nich moreli suszonych, a i ciasto francuskie kupujemy już gotowe.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (ćwierć kilo) gotowego ciasta francuskiego
20 suszonych moreli
40 g masła
2 łyżki płynnego miodu
Opis przyrządzania:
Morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego 4 kółka o średnicy 10 cm. Blachę wykłądamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej kółka z ciasta. Morele odcedzamy i osuszamy ściereczką. Układamy w rozetkę na cieście. Na morelach kładziemy kawałeczek masła i polewamy miodem. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto urośnie i będzie ciemnozłote. Tarteletki podajemy na letnio, z dodatkiem kulki lodów, najlepiej waniliowych. Albo z bitą śmietaną. Lub też, oczywiście, bez niczego.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024