Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-ziolowym-twarozkiem-i-warzywami

Tarta z ziołowym twarożkiem i warzywami

To mój zupełnie autorski przepis, z którego jestem dumna, bo kiedy postawiłam tę tartę na stole, Młodsze Dziecko zapytało: "Czy jest coś innego na kolację?", a potem zeżarło 2 duże kawałki (omijając podejrzane szparagi, rzecz jasna). Sukces we własnym domu rzadko się zdarza...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) dobrego naturalnego twarożku homogenizowanego
100 g koziego twarożku
pęczek mieszanych ziół
50 g świeżo startego parmezanu
krążek gotowego ciasta francuskiego
3 niezbyt duże pomidory
8 zielonych szparagów
szczypiorek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Twarożek wkładamy do miski, dodajemy kozi serek i mieszamy, dodając do smaku sól i świeżo zmielony pieprz.
Zioła - w tej wersji, którą widać na zdjęciu, użyłam mieszanki chińskiego szczypiorku, który smakuje jak skrzyżowanie szczypiorku z czosnkiem, koperku i kolendry, ale był to wynik chaotycznego rajdu przez lodówkę... - płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy zioła do twarożku wraz z połową startego parmezanu i starannie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy (wraz z papierem) na blaszce. Ostrym nożem zaznaczamy na cieście okrąg w odległości mniej więcej centymetra od brzegu. Ciasto wewnątrz okręgu nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i smarujemy ziołowym twarożkiem.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki (trzeba szparag zgiąć w rękach, a sam przełamie się w odpowiednim miejscu), myjemy i osuszamy. Szczypiorek myjemy i osuszamy.
Pomidory, szparagi i szczypiorek rozkładamy estetycznie na twarożku, posypujemy resztą parmezanu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 minut - brzeg ciasta powinien urosnąć i mocno się zarumienić.
Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024