Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-zielonymi-szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
mąka do wałkowania ciasta
Kruche ciasto do słonych tart (cała porcja)
300 g zielonych szparagów
2 jajka
200 ml kremowej śmietanki
100 g koziego sera (typu zwarty twaróg)

Opis przyrządzania:
Formę do tarty (o średnicy około 24 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek, podsypując odrobiną mąki, po czym przekładamy do przygotowanej formy i starannie dociskamy brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy spód widelcem, po czym wsadzamy formę na 15 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia, wsypujemy kilka garści suchej fasoli, po czym wsadzamy całość do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zdejmujemy papier z fasolą, a ciasto pieczemy jeszcze 5 minut, żeby się lekko przyrumieniło. Wyjmujemy z pieca, a temperaturę obniżamy do 190 stopni.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć każdy szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Odcinamy czubki (jakieś 5-6 cm). Nastawiamy garnek z osoloną wodą, a kiedy się zagotuje, wrzucamy grubsze części szparagów (nie czubki) i gotujemy je, aż będą miękkie, czyli 5-7 minut. Wyjmujemy cedzakową łyżką, a do wody wrzucamy czubki szparagów. Gotujemy je zaledwie 2 minuty, po czym odławiamy i wkładamy do miski z bardzo zimną wodą. Grubsze kawałki szparagów wkładamy do malaksera, dodajemy jajka i śmietankę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wlewamy do podpieczonej foremki z ciasta. Czubki szparagów odcedzamy i osuszamy, rozkładamy na szparagowym kremie. Ser kruszymy widelcem i posypujemy nim tartę.
Wkładamy tartę do piekarnika na 40 minut, aż nadzienie zastygnie i lekko się przyrumieni. Wyjmujemy i lekko studzimy. Podajemy albo na ciepło, albo studzimy zupełnie i jemy tartę na zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019