Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarta-z-gruszkami-i-gorgonzola

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Elegancka tarta o klasycznej kombinacji smaków - gruszki i niebieski ser. Podajemy na ciepłą kolację albo lunch, może też być przystawką lub przekąską do wina.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja/Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Kruche ciasto do słonych tart
3 dojrzałe (ale jeszcze nie miękkie) gruszki
200 g sera gorgonzola
3 jajka
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Kruchym ciastem do słonych tart wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Gorgonzolę kroimy w małą kostkę i układamy na gruszkach.
Mieszamy jajka i kwaśną śmietanę na gładką mas, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wylewamy na gruszki z serem.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż masa zastygnie, a tarta zacznie się ładnie rumienić.
Podajemy na ciepło lub letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024