Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajskie-curry-z-fistaszkami
Tajskie curry z fistaszkami
Kocham curry, szczególnie tajskie.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g solonych fistaszków
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
2 cebule
1 1/2 kg schabu bez kości
2 limetki
olej z orzeszków ziemnych
3-4 łyżki gotowej żółtej pasty curry
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
pęczek świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
2/3 fistaszków mielimy w młynku lub malakserze na proszek.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Cebule obieramy i siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - taką na jeden kęs - odcinając przy okazji tłuszcz.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, po czym wyciskamy sok.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron.
Dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze chwilę, aż zbieleje.
Dodajemy curry i sok z limetek i chwilę smażymy, mieszając (żeby curry się rozgrzało i zaczęło ładnie pachnieć).
Dodajemy orzeszki - i zmielone i całe - i mleko kokosowe.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy, 2/3 dodajemy do mięsa. Dodajemy też imbir, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy curry z godzinkę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą siekanej kolendry i podajemy z tajskim ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024