Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajski-sos-imbirowy
Tajski sos imbirowy
Ostry, słony i kwaskowaty sos dobrze pasuje do grillowanych krewetek i smażonej ryby.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
2 limetki
2 cebulki dymki
garść listków mięty i kolendry
4 łyżki sosu sojowego
Opis przyrządzania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Z limetek wyciskamy sok. Dymki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Miętę i kolendrę drobno siekamy. Mieszamy razem starty imbir, sok z limetek i zioła, dodając sos sojowy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024