Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tagliatelle-z-lososiem-na-ostro

Tagliatelle z łososiem na ostro

Wariacja na temat spaghetti con aglio, olio e peperoncino. Miska sałaty i kieliszek białego wina zawsze się przydadzą.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g filetów z łososia
oliwa z oliwek
400 g tagliatelle
duża czerwona papryczka chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 solidne garści rukoli
cytryna

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy rybę skórą do dołu i smażymy kilka minut, po czym odwracamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Ryba jest gotowa, gdy zmieni kolor na jasnoróżowy, straci przezroczystość (właściwą surowym rybom) i łatwo da się dzielić widelcem. Usmażonego łososia przekładamy na talerz i dzielimy na spore kawałki - najwygodniej to zrobić używając dwu widelców. Kiedy ryba się smaży, gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę pozbawiamy ogonka i nasionek, drobno siekamy (jeśli lubimy bardzo ostre dania, nasionka zostawiamy lub bierzemy więcej papryczek). Czosnek obieramy, kroimy w plasterki lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masło. Wrzucamy chilli i czosnek, podsmażamy nie dłużej, niż minutę (bo czosnek się przypali). Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy łososia i umytą rukolę. Mieszamy - ostrożnie, żeby ryba się nie rozpaćkała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wciskamy trochę cytryny i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024