Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tabbouleh
Tabbouleh
Jedna z nieskończonego szeregu wersji tej popularnej na Bliskim i Środkowym Wschodzie sałatki. Lekki lunch dla czterech osób lub część półmiska z mezze - wtedy, wraz z innymi daniami, śmiało starczy dla ośmiu.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Liban
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
175 g bulguru
2 dojrzałe pomidory
1/2 wężowego ogórka
świeża mięta
natka pietruszki
2 szalotki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy do miski i zalewamy 300 ml wrzącej wody. Przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. W tym czasie pomidory kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki. Kroimy w drobną kostkę. Garść listków świeżej mięty i garść natki pietruszki siekamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa i zioła dodajemy do wystygniętego, napęczniałego bulguru. Bardzo dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek (4-5 łyżek) i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024