Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tabbouleh

Tabbouleh

Jedna z nieskończonego szeregu wersji tej popularnej na Bliskim i Środkowym Wschodzie sałatki. Lekki lunch dla czterech osób lub część półmiska z mezze - wtedy, wraz z innymi daniami, śmiało starczy dla ośmiu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Liban

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
175 g bulguru
2 dojrzałe pomidory
1/2 wężowego ogórka
świeża mięta
natka pietruszki
2 szalotki
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy do miski i zalewamy 300 ml wrzącej wody. Przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. W tym czasie pomidory kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki. Kroimy w drobną kostkę. Garść listków świeżej mięty i garść natki pietruszki siekamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa i zioła dodajemy do wystygniętego, napęczniałego bulguru. Bardzo dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek (4-5 łyżek) i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Solimy do smaku i jeszcze raz mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024