Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybkie-pikle-z-cebuli

Szybkie pikle z cebuli

Właściwy dodatek do domowych hamburgerów, takich prawdziwych, z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże słodkie cebule
1 zielona papryczka chilli
1 czerwona papryczka chilli
200 ml białego octu winnego
łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki turmeriku
100 g cukru

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w 1/2 cm plastry. Roztrzepujemy każdy plaster na pojedyncze pierścienie. Wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami grubej soli. Odstawiamy na 20 minut - cebula zwiotczeje i wypuści trochę soku. Przekładamy na sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym starannie odciskamy i wkładamy do czystej miski. Papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, kroimy w cienkie plasterki. Ocet wlewamy do rondelka, dodajemy papryczki, gorczycę, turmerik i cukier. Zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił, po czym gotujemy na małym ogniu przez minutę-dwie. Gorącym octem zalewamy cebulę i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem odcedzamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024