Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybki-losos-z-brokulami

Szybki łosoś z brokułami

Są tacy, którzy wysoko sobie cenią połączenie różowego mięsa łososia z ciemnozielonymi różyczkami brokułów, zarówno ze względów estetycznych, jak i smakowych. I to jest przepis właśnie dla nich.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 główki brokułów
filet z łososia o wadze 400 g
masło
łyżka różowego pieprzu
szczypiorek do posypania
cytryna do podania

Opis przyrządzania:
Brokułom odcinamy grubą nóżkę, resztę dzielimy na różyczki, płuczemy na durszlaku i otrząsamy z wody. Filet z łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy brokuły i smażymy chwilę, mieszając. Po 2-3 minutach wrzucamy łososia, dodajemy łyżkę masła i zwiększamy ogień. Smażymy dalej, aż łosoś zacznie się rumienić i będzie usmażony niemal do środka (odrobina ciemnoróżowego mięsa w środku nie szkodzi, a jest nawet pożądana). Pod koniec smażenia dodajemy różowy pieprz. Gotowe danie solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i natychmiast podajemy, np. z makaronem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024