Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szczesliwy-gulasz-z-siedmiu-warzyw

Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw

Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 marchewki
500 g (1/2 kilo) rzepek
500 g (1/2 kilo) fasolki szparagowej
500 g (1/2 kilo) dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonego imbiru
laska cynamonu
cytryna
łyżeczka harissy (Harissa)
2 puszki siekanych pomidorów w soku własnym
3 łyżki pasty pomidorowej
3 szklanki wywaru warzywnego
2 puszki grochu włoskiego
4 łyżki płynnego miodu
2 garści dobrych suszonych śliwek bez pestek
siekana świeża kolendra do posypania

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Rzepki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w ćwiartki, lub jeśli są duże - w ósemki.
Fasolkę przycinamy z obu końców, płuczemy i kroimy na pół, oczywiście w poprzek.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w sporą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy pionowo w ósemki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Na bardzo dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
Dodajemy czosnek, kmin rzymski, imbir i cynamon i smażymy jeszcze przez 3 minuty (mniej więcej).
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścinamy skórkę w długich wąskich paskach (specjalnym nożykiem do obierania cytrusów). Sok wyciskamy i dodajemy wraz ze skórką do cebuli.
Dodajemy też harissę, marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, pomidory z puszki i pastę pomidorową. Wlewamy wywar, solimy i - pardon - pieprzymy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu przez mniej więcej pół godziny - co jakiś czas delikatnie mieszamy, żeby sprawdzić, czy się nie przypala.
Groch włoski (cieciorkę) odcedzamy na sicie i dodajemy do warzyw. Dodajemy miód i śliwki, znów zagotowujemy i gotujemy kolejne 10 minut do kwadransa.
Cynamon usuwamy, doprawiamy gulasz, jeśli mu czegoś brakuje (sól, pieprz, cytryna, harissa, miód...), posypujemy siekaną kolendrą i podajemy - koniecznie z kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024